Ensimmäiset merkit hevosista Suomessa ovat rautakaudelta. Haudoista on löytynyt hevosaiheisia koriste-esineitä ja valjaita, monet hevoseen liittyvät sanat periytyvät hyvin vanhalta ajalta, joten hevonen on varmasti tunnettu jo alueella aiemmin.
Hevosta käytettiin historiallisella ajalla jo apuna muualla Skandinaviassa mutta Suomessa nauta pysyi pitkään pääasiallisena apuna, esimerkiksi vetojuhtana. Viikinkien arvellaan olleen ensimmäisiä, jotka keksivät valjastaa hevosen auran eteen. Hevosen kesyttäminen, kouluttaminen ja hoito oli kalliimpaa ja vaikeampaa kuin naudan. Alussa hevosta käytettiin eniten metsätöissä ja pitkillä matkoilla vetoapuna. 1950-luvulla hevosesta oli kuitenkin jo tullut Suomen maatalouden tärkeä elementti, jonka korvasi vasta myöhemmällä ajalla kehittynyt automatisointi ja taloudellinen kehitys.
Suomessa kasvatetaan nykyisin suomenhevosia, lämminverisiä ravihevosia, puoliverisiä ratsuhevosia, täysverisiä arabialaisia ja englantilaisia sekä ponirotuja kuten shetlanninponeja. Yleisin hevosrotu Suomessa on lämminverinen ravihevonen, kanta pitää sisällään useita rotuja, kuten melko yleisen amerikkalaisen ravihevosen. Suomessa oli vuonna 2010 noin 75 00 hevosta, määrä on noussut viime vuosina harrastustoiminnan lisääntyessä, varsoja syntyi samana vuonna yli 4000, joista eniten oli lämminverisiä ravihevosia ja toiseksi eniten suomenhevosia.
Hevosrotuja arvioidaan olevan maailmassa useampi sata, arviot vaihtelevat rajusti, hevosrotuja on koko historian aikana ollut paljon enemmin mutta monet ovat kuolleet sukupuuttoon. Muinaisista skandinaavisista hevosroduista puhtaimpina ovat säilyneet islanninhevonen ja norjanvuonohevonen, islanninhevonen polveutuu kelttiläisestä hevosesta ja norjanvuonohevonen taas przewalskinhevosesta. Pohjoisen alueiden metsähevosista ovat kehittyneet jyllanninhevonen, pohjoisruotsinhevonen, dölehevonen ja suomenhevonen. Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu ja se luokitellaan monipuoliseksi yleishevoseksi. Niitä on jalostettu juoksijahevosiksi, ratsuhevosiksi, työhevosiksi ja pienhevosiksi. Sitä voisi hyvin kutsua hyväksi yleishevoseksi, se on vankkarakenteinen ja yhteistyönhaluinen. Suomenhevosia arvioidaan olevan noin 20 000 ja niitä tapaa myös ravihevosina, osa suomenhevosista soveltuu parhaimmillaan moneen toimeen. Suomenhevonen on monen ratsastajan unelma ja lopullinen valinta. Ravihevoset-kohdasta voit lukea lisää ravihevosista.