Suuret ravikilpailut

Suomi kuuluu suurien ravimaiden joukkoon ja maassamme järjestetään vuosittain kansainvälisiä avoimen tason kilpailuita, joita ovat Prix d’Etain Royal Seinäjoella, Finlandia-ajo Vermossa, Kouvolan Kymi Grand Prix ja St. Michel Mikkelissä. Suomen suurin ravitapahtuma on ehdottomasti Kuninkuusravit. Euroopassa tärkeimpinä ravikilpailuina pidetään Prix d’Amerique Ranskassa ja Elitloppet Ruotsissa.

Suurkilpailuksi Suomessa lasketaan kisat, joiden ykköspalkinto on 10 000 euroa tai enemmän, lähes jokaisella maan raviradalla pidetään vuosittain ainakin yhdet suurkilpailut. Kuninkuusravit ovat vuoden kohokohta ja ne ajoittuvat aina kesään, ravit järjestetään kiertävästi eli kilpailua hakeneet paikkakunnat saavat jokainen ne vuorollaan järjestettäväksi. Kilpailujen järjestelytoiminta on iso ponnistus, sillä Suomessa säädökset koskien rataa ja tiloja ovat tarkat. Suuret väkimäärät tuovat paikkakunnalle samalla paljon rahaa mutta oheistoiminnan on oltava riittävää majoituksen, muonituksen ja ohjelman puitteissa. Vuosittan noin 50 000 raviurheilusta kiinnostunutta kerääntyy Suomen kesän yhteen suosituimpaan tapahtumaan.

Kuninkuusraveissa kisaavat suomenhevoset, jotka kahden päivän aikana mittelevät eri ratapituuksilla kolmesti, ratoja on 2100 m, 1609m ja 3100 m. Näiden ratakisojen tulokset lasketaan yhteen ja sen perusteella palkitaan kuningas ja kuningatar.

Viime vuonna kisat järjestettiin heinäkuussa Porissa. Ravikuninkaaksi kruunattiin Ari Moilasen ohjastama Köppinen ja kuningattareksi Jukka-Pekka Kauhasen ohjastama Mokomani. Voitto oli Moilaselle jo viides ja Kauhaselle neljäs joten tulevissa raveissa samalta kaksikolta voi odottaa kovia tuloksia. Vuoden 2015 Kuninkuusravit järjestetään Joensuussa ja ne ovat kaupungin neljännet isännöidyt kisat. Tulevassa kisassa vanhat konkarit Köppinen ja Mokomani ovat vahvoilla ja vedonlyönnistä kiinnostuneiden kannattaa seurata kertoimia Betsafen sivuilta. Kovatasoisten ravurien kertoimet ovat alhaalla ja molemmilta voidaankin odottaa paljon.

Vedonlyönti on monelle raviurheilun seuraajalle se juttu, mikä koukuttaa seuraamaan kisoja vuodesta toiseen. Vedoissa pyritään veikkaamaan hevosen sijoittumista ja voittosumma määräytyy sen mukaan paljonko on pelattu ja paljonko on oikeita osumia. Monissa ravitapahtumissa tilat ovat nykyisin hyvät ja aikaa voi viettää myös sisätiloissa, vaikka hevosraveihin sijoittaisi vain muutaman euron, tulee seuraamisesta huomattavasti intensiivisempää kun voi jännittää oman vedon puolesta.